Zelf Spaanse chorizo maken?

Wat is Spaanse chorizo?

Chorizo is een van Spaanse worstsoort die kruidig van smaak en rood gekleurd is en een stevige, grove structuur heeft. Een kenmerkend ingrediënt is de pimenton, een paprikapoeder (al dan niet pittig) dat niet alleen zorgt voor de smaak en de rode kleur van de chorizo, maar dankzij de daarin aanwezige etherische oliën ook bijdraagt aan een betere houdbaarheid. Zelf Spaanse chorizo maken? Zoals je in het filmpje ziet is het niet zo moeilijk.

Normaal gesproken wordt chorizo gemaakt van zeer grof gehakt, vettig varkensvlees. Andere belangrijke bestanddelen zijn zout, knoflook, oregano, suiker en eventueel andere kruiden zoals komijn.

Er wordt jaarlijks zo’n 50.000 ton van geproduceerd. De sterke paprikasmaak en de kleur zijn kenmerkend voor deze klassieker. De vulling is vaak grof, een beetje farce met daarin veel grote stukken vlees en vet. Ze zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar, en in allerlei lengtes en diktes. Jabuguitos, cantimpalos, chistorras en longanizas zijn allemaal varianten op de chorizo.

Zelf maken van Spaanse chorizo is niet zo moeilijk zoals je in bovenstaand filmpje kunt zien. Toch komt er wel het een en ander bij zelf chorizo maken kijken, zo heb je materialen zoals een gehaktmolen en ingrediënten als darmen en starterculturen nodig. Nog vragen na dit filmpje. In de worstbijbel wordt alles haarfijn uitgelegd (inclusief een recept voor Spaanse chorizo, zowel vers als gedroogd). Dit recept voor verse chorizo komt uit de worstbijbel:

Zelf Spaanse Chorizo maken

Ingrediënten voor 1 kg

● 400 g varkensschouder
● 400 g buikspek
● 200 g kinnebakspek

Kruiden per kg

● 18 g nitrietpekelzout
● 10 g zoet paprikapoeder
● 10 g pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
● 3 g zwarte peperkorrels
● 2 g komijnzaad
● 2 g venkelzaad
● 2 g oregano
● 20 g verse knoflook
● 20 g magere melkpoeder
● 50 ml droge witte wijn

En na het kijken van dit filmpje vergeet je nooit meer, het is tssssssjorzio en niet ggggggorizo.