Zelf worst maken? Deze materialen heb je nodig

Jij wilt zelf worst gaan maken. Gaaf. Groot gelijk heb je, het is een geweldige hobby.

Of het nou droge worst, verse worst, bloedworst, grillworst of leverworst is – je hebt er kennis, ingrediënten en wat spullen voor nodig. In deze post zetten we op een rijtje welke materialen je nodig hebt om zelf worst te maken, en hoe je daar aan komt. In andere post zullen we je vertellen over de ingrediënten en hoe je aan de kennis komt om zelf worst te maken.

Zelf worst maken? Welke materialen heb je nodig om zelf worst te maken?

Absoluut nodig om zelf worst te maken

Gehaktmolen

Om worst te maken heb je een gehaktmolen nodig. Er bestaan zowel elektrische als gietijzeren handmolens.

Handmolens

Gehaktmolen om zelf worst te maken

Gehaktmolens worden in verschillende maten verkocht. Het typenummer staat altijd in groot font op de zijkant, niet te missen. De maten, van klein naar groot, #5, #8 en #10 komen het meest voor. Sporadisch zul je een #12 tegenkomen, die is identiek aan #10. Wij adviseren minimaal een #8 of #10 te kopen. De #5 is zo klein dat je nieuwe hobby je al snel zal gaan tegenstaan. Mocht je onverhoopt een molen van het merk Porkert weten aan te schaffen, dan zal groot respect van de worstenmakers in den lande je ten deel vallen. Deze Tsjechische monsters gelden als de Ferarri’s onder de vleesmolens, al weet niemand precies waarom.

Tweedehands molens vind je vaak voor een luttel bedrag op marktplaats.nl of de lokale braderie of kringloopwinkel. Ze gaan namelijk nooit kapot. De eigenaar daarentegen wel en zo belanden ze via de erven in het tweedehandse circuit. Een euro of tien of vijftien is de gangbare prijs. Een nadeel van tweedehands handmolens is dat het mes vaak bot is. Een bot mes pureert je vlees, in plaats van het te snijden en dat beïnvloedt de binding op een negatieve manier waardoor vetafzetting ontstaat in je worst. Bovendien loopt je machine er snel door vast. Je kunt wel nieuwe mesjes kopen voor je tweedehands molen.

👉Koop een echte Porkert gehaktmolen hier.

Electrische molens

Silvercrest gehaktmolen

Elektrische vleesmolens zijn wat duurder dan handmolens, maar daar krijg je veel tijdswinst voor terug. De Lidl heeft er zeker eens in de 3 maanden een in het assortiment, Fleischwolf genaamd. Een prima goedkoop apparaat voor de thuisgebruiker, is onze ervaring. Meestal worden de elektrische molens geleverd met meerdere platen én een vulhoorn (zie verderop). Ben je in een keer klaar. Malen met een elektrische molen gaat aanzienlijk vlotter dan met een handmolen. Een nadeel van de goedkopere elektrische molens is dat ze meestal maar één snelheid hebben. Voor malen is dat geen probleem, maar voor het vullen van je worst draait de molen vaak te snel, waardoor je vlees verpulpt en/of te warm wordt. Een handmolen geeft meer controle.

👉Koop een elektrische molen hier

Voordelen van een handmolen of elektrische molen in een overzicht

Voordelen handmolenVoordelen electrische molen
GoedkoopKost weinig kracht
Groot tweedehands aanbodSnel
Veel controleHoeft niet duur te zijn
MooiVaak meerdere hulpstukken
meegeleverd

Worstvuller

Als je vlees gemalen is, en je hebt het gekruid en goed gemengd, moet het in de darm gestopt worden. Daar heb je een worstvuller voor nodig. De goedkoopste methode is het gebruik van een vulhoorn. Ga je vaker worst maken, of verwerk je grote hoeveelheiden, dan kan een stopbus handig zijn.

Vulhoorn

Vulhoorns voor worst maken

Wat is een vulhoorn? Een vulhoorn ziet eruit als een plastic of metalen pijpje van 10-15 centimeter lang. Andere termen zijn ‘stophoorn’, ‘worstvulpijpje’ of ‘vultuit’. Je haalt je mesje en maalschijf uit je molen en vervangt hem door de vulhoorn. Nu ben je in één keer klaar om je darm te vullen. Voor een paar euro koop je een setje. Daar krijg je dan zelfs meerdere diameters voor, zodat je bijvoorbeeld ook de dunne schapendarm kunt vullen. Je koopt altijd een vulhoorn set van dezelfde maat als je molen.

👉Koop hier een vulhoornsetje

Stopbus

stopbus om zelf worst te maken

Een stopbus is een grote buis die je vult met je gemalen vlees. Er zit een dranger in de buis en een hengsel waarmee je de de dranger via wat raderen druk laar uitoefenen op het vlees. Dat komt eruit stromen door een pijpje waar je de darm omheen doet. Klaar is kees. Ze zijn een stuk prijziger dan vulhoorns. Het assortiment bij kookwinkels, gespecialiseerde webwinkels en uit China is enorm toegenomen in de afgelopen vijf jaar en daar zitten ook goedkopere exemplaren bij die voor thuisgebruik prima voldoen. Een belangrijk voordeel van vullen met een molen en vulhoorn, is dat je vlees niet nogmaals door de schroef van je molen vermengd wordt en dus niet verder opwarmt. Koop niet de goedkoopste, die gaan vaak snel kapot.

👉Koop hier een stopbus

Voordelen van een vulhoorn of stopbus in een overzicht

Voordelen vulhoornVoordelen stopbus
GoedkoopKan snel groot volume
verwerken
Neemt weinig ruimte
in beslag
Vlees warmt niet op
Perfecte instapper voor
beginners
Ideaal voor de meer
gevorderde worstmaker

Handig om zelf worst te maken

Deze materialen zijn handig om in huis te hebben, en zullen je leven als worstmaker makkelijker maken, maar zonder lukt het ook wel.

Worstprikker

Worstprikker voor luchtbellen

Je gebruikt een worstprikker voor het wegprikken van luchtbellen bij worsten of charcuterie. Luchtbellen geven namelijk risico op bederf en ze ogen onappetijtelijk. Bovendien kan de worst erdoor barsten of scheuren. Door de dunne naalden kan er wel lucht uit de gaatjes, maar geen vlees, vocht of vet. Te gebruiken bij zowel kunstdarmen als natuurdarmen en voor zowel verse, als gedroogde, als gekookte worsten. Ook perfect
voor het wegprikken van luchtbellen onder de zakeind rond bijvoorbeeld een coppa. In plaats van een worstprikker kun je ook een speld of een naald gebruiken.

👉Koop hier een worstprikker

Stamper

Worst stamper

Als je wilt voorkomen dat jouw vingers of die van je kinderen mee gedraaid worden in de worst is een houten stamper een handig accessoire. Hiermee duw je je vlees door de molen, in plaats van dat je er je vingers voor gebruikt. Safety first! Ze zijn niet duur en passen bij je formaat molen. Absoluut nodig zijn ze niet, je kunt ook je vingers gebruiken.

👉Koop hier een stamper

Rolladetouw

Rolladetouw

De klassieker. Rood-wit natuurlijk. Een worst is geen worst zonder een rood-wit slagerstouwtje. Je kunt er je worsten mee ophangen of mooi mee knopen. Rolladetouw is ook perfect om je rollade, hammen of coppa te knopen. En laten we wel wezen, elk cadeautje ziet er leuker uit als je het inpakt met rolladetouw. Per se nodig is het niet, je kunt ook worst maken zonder touw.

👉 Koop hier je rolladetouw

In andere post zullen we je vertellen over de ingrediënten en hoe je aan de kennis komt om zelf worst te maken.