Gruizig, slecht afgebonden of stugge darm?

Aan een droog worstje kan veel mis zijn: slecht afgebonden, loslatende of taaie darm, luchtgaten, muf, gruizig… Maar gelukkig krijgen veel worstjes wel het predikaat ‘Goud’ of zelfs ‘Goud Ster’, bij de jurybeoordeling in Peize in 2017, waar vakslagers producten proeven van een honderdtal collega-slagers.

De criteria

Er zijn vijf hoofdcategorieën waarop de keurmeesters de inzendingen beoordelen:
– Uitwendig aanzien en kleur
– Snijvlak en inwendige kleur
– Geur en smaak
– Samenstelling en bewerking
– Snijdbaarheid en consistentie

Als binnen die categorieën de keurmeesters iets aan te merken hebben, volgt puntenaftrek. Bijvoorbeeld wegens ‘darm met lucht’ of een grijs/groene verkleuring bij het snijvlak. En als het te sterk is gekruid of knarst bij het kauwen, dat is ook niet goed. ‘Gummi-achtig’, ‘brokkelig’ en een ‘stugge darm’, dat helpt ook niet echt.

Bij honderd punten volgt de beoordeling ‘Goud Ster’. Met 96 tot 99 punten is het ‘Goud’ en alles daar onder…’Onder de tafel’.

Geef een reactie