Bloedworst bij De Buitendienst

Naamloos-2

Bij de Buitendienst, meneer en dochter Wateetons’ favoriete (kinder)programma, schrikken ze niet terug voor een beetje realiteit, ook als het gaat om vlees. Zo werd er eerder in beeld een koe geslacht, de ingewanden van varkens bekeken en in de laatste aflevering over bloedsporen meldde slager Herman ter Weele een varken te hebben geslacht in de studio. Dat was niet zo, maar toch. Aan het eind maakte ze met elkaar een ouderwetse bakbloedworst. Met rogge en stukjes spek.

BAKBLOEDWORST (uit Het handboek voor de Slager, 1936)

Samenstelling (kan ook in kleinere hoeveelheden worden gemaakt, maar liever niet):

  • 65 kg spek
  • 20 kg bloed
  • 15 kg boekweitmeel of roggemeel.

Kruiden en zout per kg

  • 26 g zout
  • 22 g zwarte peper
  • 2 g nagel
  • 2 g piment
  • 2 g majoraan.

Bewerking :

Men kan hiervoor alle soorten spek gebruiken, zowel vers als gezouten. Het spek wordt rauw tot vierkante stukjes van 1 cm gesneden en in kokend water afgebroeid, zodat men het met de vinger door kan knijpen. Het bloed, bij voorkeur varkensbloed, doet men in een
emmer, deze wordt in een ketel met heet water geplaatst en al roerende warm gemaakt. Nu vermengt men het warme bloed met het warme spek en hier aan wordt toegevoegd het meel plus zout en kruiden. Alles goed door elkaar mengen en vervolgens afstoppen in wijde runderdarmen of papieren darmen, daarna direct in kokend  water gedurende 5 minuten laten koken en langzaam de temperatuur van de ketel terug laten lopen tot 85 ° C. Kooktijd 2 a 3 uur al naar gelang van de dikte van de darm. Na het koken de worst afspoelen in koud water, ophangen aan rookstokken en verder laten afkoelen.

 

Geef een reactie