Elandworst in de prijzen

Willen dan nu de twee Hollandse heren van “älgkorveriet” (de elandworsterij) naar voren komen om hun eerste prijs in ontvangst te nemen… “.
IMG_1677 IMG_1679
Dan weet je toch als Hollandse Herbergier niet wat je overkomt; dat jouw droge worst van elandvlees in een Zweedse provincie wordt verkozen tot beste inzending in een gastronomische wedstrijd voor kleinschalige producenten. Andere prijswinnaars waren het zuurdesembrood uit IMG_1690de houtgestookte oven van “Brukets Godaste” (het lekkerste van de fabriek) en een producent van ecologisch ijs met bijzondere ingrediënten als rozenblaadjes en gember. Nooit verwacht dat het ons bij een zomertemperatuur van 32 graden zou lukken om binnenshuis een droge worst te maken die we met succes bij een zo laag mogelijke temperatuur zouden kunnen laten drogen. Het vereist natuurlijk creativiteit om zonder charcuterie-achtergrond en -arbeidsomstandigheden een representatieve droge worst te maken. Maar met 70% fraai elandvlees, 30% varkensrugspek en de juiste tatoeage op je knokkels (M.E.N.G.K.O.U.D.), een flink aantal emmers koud water direct onder de worsten en bevroren natte handdoeken om je worsten heen blijk je een heel eind te kunnen komen.
In Zweden blijkt men bij nader inzien helemaal het idee van droge worst niet te kennen; “worsten gooi je op de grill”. Het idee van saussicon sec, fuet, kosterworst, salami of chorizo kent men alleen van vakantielanden… Het juryrapport luidt dan ook: ”Een creatief product met de potentie globaal toerisme naar de omgeving te trekken. Spannende en innovatieve kruiden met een goede smaak”. De meest bepalende kruiden waren een lokaal mengsel, genaamd ‘wildkruiden’ en daarnaast hebben we vooral, naar Noord-Nederlands voorbeeld, relatief veel jeneverbes en kruidnagel gebruikt. We hadden geen idee hoeveel worsten we moesten maken om een weekend door te komen. 100 stuks leek ons al heel wat voor een weekend maar aan het einde van de eerste dag bleek alles uitverkocht te zijn… “en wat doen we morgen dan?”; keken we elkaar aan.  Om in een nacht nog eens 100 droge worsten te maken grenst aan het onmogelijke… Dus op dit moment (00.30 uur) liggen er weer 57 nieuwe elandworsten in de rookoven die dan maar als gerookte elandworst over de toonbank moeten gaan. En een bestellijst waarop mensen desgewenst kunnen aangeven dat ze graag worden geïnformeerd wanneer  we weer nieuwe droge worsten klaar hebben.
Johan Postma, Edsleskog, Dalsland, Zweden, augustus 2014.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.