Het beste worstje ever

Dat_is_toch_een_mooi_worstje__2__overworst Da_s_toch_een_mooi_worstje__overworst

Veel mooier dan dit wordt het niet, voor de thuisworster. Meneer Wateetons nam:

  • drie delen mager rundvlees
  • drie delen mager varkensvlees
  • twee delen vetspek
  • 25 nitrietpekelzout per kilo
  • 2 gram dextrose per kilo
  • 3 gram grofgemalen peper per kilo
  • een stuk fuet van AH excellent
  • de darm van een fuet van AH excellent
  • dunne varkensdarmen

Of zoiets, hij is zijn aantekeningen kwijtgeraakt.

Mager vlees, samen met de fuet, malen door een fijne plaat, en de spek grof snijden (niet malen).  Goed mengen met de overige ingrediënten, behalve de huid. Vul de worsten. Fuetdarm in wat lauw water weken tot alle schimmels eraf zijn en het water troebel is. Schimmelwater in een ziploc doen, worsten erbij en even lekker schudden. Stop de worsten vervolgens in een nieuwe ziploc, sluit af en laat een dag of 5, en als je je moedig voelt 8, hangen op kamertemperatuur. Verplaats ze naar een droogruimte, waar het rond de 11-15 graden is, en hou de luchtvochtigheid nog een paar dagen hoog zodat de schimmel zich kan ontwikkelen (bij meneer was die iets laag vandaar dat de schimmel zich niet helemaal egaal over de worst heeft verspreid). Droog een week of drie tot eenderde tot de helft gewichtsverlies is bereikt.
Boem. Beste worstje ever.

 

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.