Gastpost: metworst

Een gastpost van  Dipita

Keukenopstelling Worst stoppenResultaat

 Zacht en koud gerooktRookoven (2)   Zachte gerookte metworst

Koud gerookte verse Metworst: Afgelopen weekend een naar nu blijkt zeer geslaagde poging gewaagd voor het eerst van mijn leven verse licht gerookte metworst te maken. Absoluut met veel hulp uit het boek “over worst“! Was een beetje bang om te proeven vandaag, maar het was echt te gek zo lekker. Misschien heb ik geluk gehad, maar toch..

In vogelvlucht: zondag morgen 2 kg procureur en 500 gram rookspekjes licht aangevroren door de molen (grofste plaat) gegooid, vervolgens 18 gram metworstkruiden van Natural Spices, een theelepel (ca 2 gram) knoflook poeder en 50 gram nitrietzout (rook spek bevat dat al) en een eetlepel magere kwark voor het verzuren (yoghurt was op) flink door gekneed (handen tintelden van de kou) en zo’n 6 uur weggezet in een ijskoude koelkast. Na van deze worstpasta kleine balletjes te hebben gemaakt afgestopt in goed geweekte en gewassen varkensdarm, afgeknoopt per stuk (12 redelijk grote gelijke worsten) en in een supersnel geïmproviseerde/gebouwde droogkast gehangen (grote plastic opberg box van de Blokker met wat eigenhandige toevoegingen om de boel netjes op te hangen, ventileren en vochtig te houden). Al snel (3 uur) begon het flink maar aangenaam naar knoflook te ruiken in de ruimte waar de box stond (ca. 24 graden) en gaf de hygrometer al snel 90 % aan. Zo hebben ze tot dinsdag ochtend gehangen, waarna ik ze in mijn rookoven (Barbecook XL) heb gehangen en met een koud rook spiraal op Hickory mot heb gerookt. Nu was het koud en de rook spiraal ging een aantal keer uit, maar uiteindelijk bleef hij aan en hebben de worsten tot en met heden in de rookoven gehangen. Omdat ik de verleiding niet kon weerstaan en het boek ook niet echt rept over wanneer je ze al kan eten heb ik al mijn lef maar bij elkaar geschraapt en heb ik vanavond een stukje geproefd…. Mijn god wat lekker! Ik had slager moeten worden..

Geef een reactie