De consumentenbond test gekookte Gelderse worst

De consumentenbond heeft de gekookte Gelderse worst getest, met medewerking van uw één na favoriete worstmaker Paul van Trigt. De conclusie: de meeste worsten zijn identiek, op de etiketten wordt gejokt en dezelfde worst kost in de delicounter 10% meer dan in het houdbaarheidsschap. Oh ja, en ze zijn niet zo vreselijk lekker.

Lees hier de PDF.

Zelf maken dan maar?

Gekookte Gelderse Worst
Samenstelling:
  • 300 gram kalfsvlees (eventueel mag ook het gehalte mager varkensvlees verhoogd worden tot 650 gram)
  • 350 gram mager varkensvlees
  • 350 gram kinnebakspek
Zout en kruiden
  • 24 gram nitrietzout (vraag je slager ernaar)
  • 3 gram witte peper
  • 2 gram foelie
  • 1 gram koriander
  • 10 % ijskoud vocht of ijs
  • optioneel: 2% meel.
Maal kleingesneden koude kalfsvlees met het zout en koud water en ijs in de keukenmachine, tot het een goede binding heeft. Maal het varkensvlees door de 4 mm plaat. Meng het met de kruiden en het kalfsvlees. Eventueel kan het geheel nog even zeer kort in de keukenmachine voor een fijne structuur. Vervolgens goed mengen. Vullen bij voorkeur in kromme runderdarmen, maar kunststof (cellulose of collageen) kan ook. Droog de worsten tot ze stroef aanvoelen (bijvoorbeeld in een warme, maar niet rokende rookkast) en rook ze vervolgens  warm (graadje of 80), enkele uren, tot ze een mooie goudgele kleur hebben. Afkoken op ca 75 graden, terugkoelen en verkopen aan je lokale C1000.

Geef een reactie