Semi-gedroogde worst: chistorra

Meng KOUDfermenteren in vacuum in een bak met water met een aquariumverwarmer het rijpen van de worsten gedroogd na 5 dagennog meer damn girl

Een jaar of acht maakt hij het al, tientallen workshops under his belt en nog kriebelt het wekelijks bij meneer: er moet worst gedraaid worden. Dit keer ging hij voor een semi-gedroogde. Want fermenteren en drogen gaan meestal samen, maar niet altijd. Een ossenworst is bijvoorbeeld licht gefermenteerd, maar niet gedroogd. Dat geldt ook voor de chistorra, een Baskische worst [Baskisch: txistorra], nauw verwant aan de bekende chorizo.

Per kilo

 • 40% schoudervlees
 • 30% buikspek
 • 30% kinnebak
 • 22,5 gram nitrietpekelzout (slager)
 • 10 gram zoete pimentón (gerookte paprikapoeder)
 • 10 gram pikante pimentón
 • 50 ml droge witte wijn
 • 50 ml koud water
 • 10 gram geperste knoflook
 • 5 gram dextrose
 • 0,5 gram startercultuur (in meneers geval de AVO Rapid T3)

Bereiding:

Maal het vlees ijskoud en meng het zeer goed met alle kruiden tot een plakkerige massa is.  Pers in de darmen, formeel schapendarmen, maar varkensdarmen mogen ook. Meneer liet de worsten 48 fermenteren bij circa 30 graden, althans dat was het plan. Het water werd een beetje te warm (de aquariumverwarmer heeft geen thermostaat) dus er kwam vet uit de worsten smelten. Volgende keer weer gewoon meten. Na 48 uur waren de worsten mooi stevig geworden en al tamelijk fantastisch smakend. Vervolgens hing hij de worsten nog 5 dagen bij 18 graden en een luchtvochtigheid van 85% te rijpen en te drogen. Wederom trad hij zijn eigen meten-is-weten-adagio met voeten maar hij vermoedt dat de worsten een 10-15% aan gewicht verloren. Een kwartiertje in de pan: goddelijk.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *