De Beste Rookworst van Amsterdam op de Zeedijk?

zeedijkworst

Rookworst is lekker, echte rookworst dan.
Het belang van een goede rookworst kan ook niet onderschat worden, misschien ben ik wat bevooroordeeld omdat ik in Arnhem geboren ben, het is immers Gelderse rookworst. Maar toch, het gaat hier om een stukje Nederlands cultuurgoed dat niet verloren mag gaan. Het kan toch niet zo zijn dat er generaties opgroeien met het idee dat Unox en Hema eetbare rookworsten fabriceren. Dan dooft het licht.
Mijn oma en moeder konden vroeger al lyrisch zijn over de beste rookworstslagers en ik ben ook nog steeds op zoek naar een Amsterdamse rookworst die de transcendentale rookworstervaringen uit mijn jeugd doet herleven.
Er is echter veel treurigheid onder de rookworsten beste lezer. En dan heb ik het niet over de Unox en Hema varianten, dat zijn geen rookworsten. Ook slagers gooien er vaak met de pet naar. Melige, flauwe en fijngemalen misbaksels, knakworsten zijn het vaak.
Toch blijf ik volharden en koop bij iedere slager met worstmakerij een selectie rookworsten.
Maar zelfs de door het Amsterdamse culinaire worstorakel Johannes van Dam aangeprezen worst viel me een beetje tegen.

Mijn queeste ging door, ik bleef op zoek, en vond het licht, op een onwaarschijnlijke plek. Aan de Zeedijk, vlak bij de Nieuwmarkt zit de piepkleine slagerij Vet. Het lijkt een toeristenfuik maar dat is het niet. Ze maken traditionele Amsterdamse gerookte ossenworst (best lekker maar niet bijzonder) en ook de tot nu toe voor mij beste rookworst van Amsterdam.

Een grove worst, eindelijk eens een echt grove worst! Na wellen zitten er blazen met vocht en vet op en moet de worst even rusten omdat ie anders explodeert. Er valt wat te kauwen en er is vleessmaak. Rook, zout, licht zuurtje en milde kruiding. Een superworst, een omfietsworst en een sterworst!

Geef een reactie