Surinaamse Worst

SurinaamseWorst

Surinaamse worsten zijn relatief onbekend maar toch een belangrijk onderdeel van de Nederlandse worstcultuur. Hoog tijd om hier eens aandacht aan te besteden.

Vanwege mijn familiehistorie en omdat ik jaren in de Bijlmer gewoond heb koester ik namelijk een grote liefde voor de Surinaamse keuken.

Vandaag was ik in winkelcentrum de Amsterdamse Poort in de Bijlmer. Voor slagerij Nico staat 6 dagen per week Clarence met een kraam met Surinaamse worsten. Bloedworst en vleesworst. Voor 3,50 kocht ik een bakje gemengde worst. Fladder (pens) durf ik, ondanks aandringen van Surinamers, nog steeds niet aan.
Volledig zelfgemaakt en interessant genoeg ook alleen van rund. Interessant omdat er in de Europese keuken eigenlijk alleen varkensbloed gebruikt wordt in de bloedworst. Waarom dat zo is heb ik nooit begrepen; er worden genoeg runderen geslacht maar de receptuur van bloedworst gaat altijd uit van varkensbloed.
Clarence vertelde me dat er heel vaak gevraagd wordt of er geen varken in zijn worsten zit, Hindoes en moslims eten dat natuurlijk niet. Hij vertelde ook dat hij soms zelfs kippenbloedworst maakt.
Je krijgt de worsten warm en in stukjes gesneden. Mooi is dat de worsten warmgehouden worden in een bouillon met flink wat kruiden. Ik zag stukken selderij en het zou me niet verbazen als er ook wat pepers in ronddreven. Fantastisch! Er zit (uiteraard) een runderdarm om de worst, die is wat dikker en niet echt lekker om op te eten. Je knijpt de vulling dus het beste uit de worst.

De vleesworst is mooi van structuur, iets grof en uiteraard flink gepeperd. De bloedworst is ook wat grof, minder zoet en smeuig dan een traditionele boudin noir. Deze was ook behoorlijk gepeperd. Beiden een aanrader wanneer u eens in de Amsterdame Poort bent, ik vond de vleesworst het lekkerst, de kruiding misschien wat te sterk voor de bloedworst.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.