Boterhamworst met Gezichtjes het Meest Onderbelichte Probleem van Nederland?

vleesmozaiek

De Stichting Idieele Reclame, SIRE, heeft tot doel “onderbelichte maatschappelijke onderwerpen publiekelijk aan de orde te stellen, bespreekbaar te maken en te agenderen bij burgers, opinieleiders en besluitvormers.”

Omdat SIRE 40 jaar bestaat heeft het een verkiezing georganiseerd waarin de Nederlandse burger het meest onderbelichte probleem van onze samenleving mag kiezen. Een democratisch gebeuren, de kiezer mag zelf problemen aandragen en het meest gekozen probleem zal door SIRE in een campagne worden aangepakt.

Wat heeft dit met worst te maken zult u zeggen? Welnu, de makers van Geen Stijl, een populaire en soms grappige website hebben een campagne gestart om boterhamworst met figuurtjes als meest onderbelichte probleem te verkiezen.

Omdat de lezers van GeenStijl trouw adviezen opvolgen staat de boterhamworst nu stevig op nummer 1 in de lijst van Onderbelichte problemen.

De kans dat SIRE een campagne gaat starten tegen boterhamworst lijkt me klein. Toch maken sommige vleesprofessionals er zich wel een klein beetje zorgen over.

Figuurworst is echter geen nieuwe uitvinding. In oude slagershandboeken worden dit vleesmozaieken genoemd. Zie bijvoorbeeld de illustratie uit het handboek voor het slagersbedrijf uit 1935 bovenaan deze post.

Geef een reactie