Salami, na ruim een maand drogen

??Worst drogen

Op 15 mei postte ik over het maken van een salami die ik vervolgens gedurende enige tijd in de koelkast te drogen hing. Een maand later opende ik de koelkast voorzichtig om te kijken wat er van de worst geworden was. De melk was bedorven, de sla verlept, maar de worst zag er goed uit. Worst, u kunt er van op aan.

Bij deze enkele foto’s van het eindresultaat. De worst had een licht schimmelplekje opgelopen maar was absoluut niet wit uitgeslagen zoals dat bij een salami het geval dient te zijn. En zoals mij beloofd was in het recept. Ook opvallend: de darm zat bijzonder los om de worst. Hij kon er zo afgestroopt worden.

worst los

schimmel

De smaak dan. Allereerst, een salami??is het niet. Het is een peper/paprikaworst geworden. Een beetje als de Salsiccia al Forno (con patate) die ik onlangs bij Lo Stivole d’Oro in Amsterdam at. Maar dan droog. De paprika en peper waren nogal dominant uitgevallen. Met name die laatste zorgde voor een forse brand op de tong. Maar mevrouw Wateetons trok het nog. Gelukkig was ook de venkel niet opopgemerkt gebleven. De hele zaden die erdoorheen zaten kwamen mooi terug in de smaak. Bij het maken werd al door enkele commentatoren geopperd dat er wel eens te veel zout in zou kunnen zitten. Dat blijkt te kloppen. De in het recept vermelde 3% zout (30 gram op een kilo vlees) was nogal aan de hoge kant. Dat droeg ook bij aan de overweldigende smaaksensatie. doorsnede
Kortom: best een smakelijke worst. Maar geen salami. En de volgende keer easy on the salt, 20 gram per kilo is voor gedroogde worst meer dan zat.

Geef een reactie