Rookvervangers

Vloeibare rook

Roken geeft worsten meer en betere smaak. Maar wat te doen als u geen roker heeft of het buiten roken door aanhoudende regen een onplezierige bezigheid wordt?

Rookvervangers! Ik gebruikte Spaans gerookt paprikapoeder en “liquid smoke”. Het gerookte paprikapoeder kocht ik bij een groothandel en is zeer sterk van smaak. Het flesje “liquid smoke” kocht ik tijdens een recent bezoek aan de VS. Het bevat niet alleen rook maar ook knoflook en soja, wat wel weer jammer is natuurlijk. Harold McGee vermeldt in “on Food and Cooking” dat de meeste smaakbestanddelen van rook wateroplosbaar zijn. Vloeibare rook is het wateroplosbare deel van de rook. Bijkomend voordeel is dat de kankerverwekkende bestanddelen van rook niet goed wateroplosbaar zijn. Vloeibare rook is dus minder kankerverwekkend dan echte rook. Relevante informatie, zeker voor iemand die ooit een flinke tumor in zijn colon had hangen.

Ik maakte worsten van 1.5 kg procureur, 1 Amerikaanse eetlepel gerookt paprikapoeder, twee eetlepels liquid smoke, en een eetlepel elk van, gemalen komijn, gemalen korianderzaad en gedroogde Spaanse peper. Een eetlepel suiker ging er ook nog bij. Uiteraard ook zout, twee eetlepels, zwarte peper, 1 eetlepel en een halve bol geplette knoflook. De echte BBQ worst!
Waar je in Nederland vloeibare rook kunt kopen weet ik niet maar ik houd me aanbevolen voor adresjes.

Geef een reactie