Worstlog proeft die andere Hema worsten

Heerlijk hema worstjes

De halve worst van de Hema. Een klassiekertje. Wie is er niet anderhalve kilo door aangekomen? Raak je nooit meer kwijt, maar het was het waard. Inmiddels heeft de ruim beworste onderbroekengigant zijn assortiment vergroot met een serie Hollandsche worstklassiekers. Vrolijk verpakt in een delftsblauw plasticje. Worstlog zou worstlog niet zijn als ons niet terstond de hele serie aan een kritische keuring zouden onderwerpen. En wij van Worstlog zijn in dit geval Meneer Wateetons (geprezen zij zijn naam) en ad hoc gastproever CvdK, in het dagelijks leven journalist en worstverslinder.

Het duo proefde met open vizier (dus beide heren wisten welke worst ze proefden) en in vaste volgorde. Kortom, wetenschappelijk gezien een prutopzet. Ze schreven hun bevindingen onafhankelijk van elkaar, en openbaarde pas na afloop hun eindoordeel. Dat dan weer wel. Bovendien betaalde meneer de worsten uit eigen zak, bij de Hema op de Veluwe hadden ze nog nooit van hem, of worstlog gehoord. Geen beinvloeding daar dus, als we de narcistische krenking even niet meetellen (klootzakken).

Dus, voor wat het waard is, de op een kladblokje gekrabbelde proefnotities per worst:

Friese metworst

Meneer Wateetons – Vrij zacht. Weinig kruidnagel. Beetje gerookt? Metworst-achtig. Wel lekker maar een beetje lafjes.

CvdK – Zachte, romige worst met milde zoete smaak.

Rotterdammertje

Meneer Wateetons – Iets rijker gekruid dan de Friese metworst, zuurder ook. Niet gerookt? Ook vrij zacht. Ben er weer niet kapot van.

CvdK – Iets pittiger en steviger dan de Friese Metworst. Vollere smaak, tikje zuur.

Groninger Metworst

Meneer Wateetons – Stevig. Duidelijke kruidnagel. Verdrukt wel alle andere smaken. Wel prima.

CvdK – Kruidnagel te overheersend. Vet en kruidnagel, verder weinig smaak.

Boeren Metworst

Meneer Wateetons – vrij smakeloos worstje. Minste van alle tot nu. Stug velletje. Slappe hap.

CvdK – Mild als de Friese, maar minder zoete nasmaak. Iets minder zacht en romig.

Westfaalse Metworst

Meneer Wateetons – Zurig. Net erg bijzonder. Veel te fijn gemalen naar mijn smaak.

CvdK – minder grof. Stegeman niveau.

De conclusie

Eigenlijk was er geen winnaar. Alleen maar tweede, derde en laatste plaatsen. De Hollandsche Hema worstjes zijn geen van allen echt lekker. De echte winnaar was een bij toeval aanwezig Spaanse fuet van de traiteur om de hoek. Maar dat is natuurlijk geen eerlijk vergelijkingsmateriaal. Er was echter ook een boeren metworst van de Lidl in huis en deze werd door beide proevers als superieur aan alle Hema worsten beoordeeld. Meer smaak, droger en met een mooie stevige vetstructuur. En dat voor ongeveer de helft van prijs.

Maar voor de goede orde dan toch de volgorde volgens beide proevers

Meneer Wateetons

  1. Groninger Metworst
  2. Friese Metworst
  3. Rotterdammertje
  4. Westfaalse Metworst
  5. Boeren Metworst

CvdK

  1. Rotterdammertje
  2. Friese Metworst
  3. Westfaalse Metworst
  4. Boeren Metworst
  5. Groninger Metworst

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.