Warm Gerookte Worst, Echte BBQ Worst.

rozemarijnrookworst.gif

Vandaag eindelijk eens de tijd genomen om worst warm te roken. Koud roken is geschikt als je de worst nog wilt drogen of een aantal dagen wilt bewaren. Warm roken gaart de worst en is eigenlijk de echte barbecue. Wat in Nederland vaak barbecue wordt genoemd is grillen.

Ik ben in het bezit van een Nuropa rookoven, een simpele ton met onderin een bak voor kooltjes, een rooster en een bak water. Bovenin nog een rooster waarop je het vlees kunt?? leggen. Het geheel is afgedekt met een deksel waarin ook een thermometer is gemonteerd. Weber maakt een vergelijkbaar en ruim drie maal zo duur geval.

In het onderste compartiment doe je goed hete briketten, houtskool werkt minder goed vanwege de relatief korte brandduur. Door het deurtje kun je dan goed natgemaakte brokjes hout naar binnen werpen. Deze smeulen langzaam en genereren de rook. Omdat het vuur een flink eind van het vlees is verwijderd wordt het niet echt warm, de thermometer geeft meestal tussen de 100 en 140 graden aan. Onder het vlees is plek voor een schaal met water. De garing vindt dus plaats in een vochtige, niet al te warme rookatmosfeer.

nuropasmoker.gif

In drie uur had ik mijn worsten gaar. Probleem bij dit apparaat is de temperatuurcontrole, die is er namelijk bijna niet. Het deurtje kan open voor meer zuurstof en wat grotere hitte en dat is het wel. Je bent dus erg afhankelijk van de kwaliteit houtskoolbriketten en de wind voor de snelheid van de garing. Het resultaat is wel mooi, milde rooksmaak en een lichtbruin korstje. Verwacht geen krokante buitenkant met dit apparaat. Ik gebruikte afgesnoeide rozemarijntakken en snippers essenhout voor de rook.

Dit apparaat is ook zeer geschikt om spare ribs en andere stukken vlees te bereiden. Je zou het ook slow cooking kunnen noemen als je modern wilt overkomen maar het is feite een traditioneel Amerikaanse BBQ techniek.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.