Droge Worst uit Noorwegen.

Noorseworst

Als je eenmaal bekend staat als worstliefhebber krijg je wel eens wat, een groot voordeel. Een Noorse collega bracht een droge worstspecialiteit uit Noorwegen voor mij mede, Morpolse. Eerst was er nog wat verwarring, deze worst zal toch niet van de mor gemaakt zijn, Noors voor boommarter? Mijn worstencyclopedie (W. Luyten, worsten en fijne vleeswaren) gaf uitsluitsel, morpolse wordt gemaakt van rund-, schape- en rendiervlees.

Er werd wel gewaarschuwd bij de overhandiging van deze worst, er zijn recentelijk veel Noren ziek geworden na het eten van dit type droge worst en er is zelfs een klein kind aan overleden. E. coli besmetting in de worst, waarschijnlijk afkomstig uit de kruiden was de oorzaak.
De samenstelling: Schapenvlees, Schapenhart, Varkenshart, Runderhart, Varkensvlees en Rundvet. Verder nog kruiden en zout. Geen rendier dus. Het etiket vermeldt specifiek het gebruik van hart, heb dat op Nederlandse vleeswaren nooit gezien. Is misschien een Noorse wettelijke verplichting.

De smaak: Sterke rooksmaak, smeuig, zout en verassend mild gekruid. Het deed me aan een goede gerookte harde metworst denken. Een lekkere worst maar iets te zout naar mijn smaak.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.