Worst roken

Worst kruipt waar het niet gaan kan. Dit weekend was meneer Wateetons weer aan het draaien. Hij was in de buiten en dat gaf hem de mogelijkheid zijn worst te roken. Dat hadden we nog niet geprobeerd. Dus Charlotte werd weer van stal gehaald om de volgende ingredienten te verpulveren:

  • 250 gram speklappen
  • 250 gram hamlappen
  • circa 10 gram nitrietzout (deze slager zei dat hij altijd 20 gram per kilo gebruikte. De 10 gram is een gok, er was geen weegschaal)
  • een flinke snuif knoflookpeper van de turk
  • wat eenvoudige Italiaanse kruiden uit een potje (meneer heeft niet zo heel veel ingredienten in zijn buitenverblijf)

Het vlees werd fijngesneden en direct gekruid. Bij de salami werd er eerst gemaald en toen gekruid, maar meneer was zijn stamper vergeten en verwachtte dus grote problemen met het door de molen persen van de vleespasta. Met blokjes gaat dat een stuk eenvoudiger. Vandaar.

rookoven

De vier worsten werden eerst even te drogen gehangen en ondertussen werd de rookoven klaargezet en opgestookt. Dat vereist wel enige vaardigheid want hij is zelfgebouwd van een foeilelijke metalen pilaar van de Xenos. Later kocht meneer nog wel eens echte rookoven, maar zijn zelfbouwer bevalt toch beter omdat daar dingen in hangen in plaats van in liggen.

roken

In totaal werden de worsten drie uur gerookt met wat multi-purpose houtmot van Multi-smoke.Te verkrijgen bij de betere hengelsportwinkel. De temperatuur in de oven schommelde rond de 45 graden. Dat ligt ergens tussen koud (15-25 graden) en warm (60+ graden) roken in. De worsten waren op het oog niet gaar toen ze eruit kwamen. Wel waren ze prachtig bruin en geurden ze heerlijk. Vreemd genoeg waren sommige delen van de worsten helemaal niet gekleurd. Ze hingen niet tegen elkaar.

gerookt

Twee worsten werden ‘s avond nog even in wat boter gebakken en opgepeuzeld. De rooksmaak was onmiskenbaar, maar niet overheersend. Verder was de smaak uitstekend, goed van consistentie en met een opvallende lichte zuurtint.

eindresultaat

De twee andere worsten zijn, gewikkeld in doek tegen de vliegen, opgehangen in een kamer waar de temperatuur tussen de 10 en 15 graden schommelt. Als we er over een paar weken weer zijn zullen we eens zien wat daar van gekomen is.

ophangen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.