Lezerspost: hazenworst

Worstloglezer Joram stuurde een verslag van zijn avonturen in een groot, groot, groot, groot groengroengroengroen knollen-knollenland op. Let op, sommige foto’s kunnen voor niet worst- en wildliefhebbers (wat doet u hier?) wellicht onprettig zijn.

Zondag – varkensworst

Mijn plan was om hazenworst te maken, maar om dat mooie vlees niet al te veel te verpesten heb ik toch maar besloten om eerst een varkensworst te maken.

image001

Het gehakt. Lekker grof, mooie structuur. Voortaan ook voor de bolognese!

image002

De farce, bestaande uit riblappen, bouillon van de afgesneden stukjes bot en witte wijn, zout, peper, salie, jeneverbes en nootmuskaat. Hij was wat draderig, waarschijnlijk omdat ik speklappen gebruikt heb. De slager was al dicht, dus het was kiezen tussen speklappen of gerookt vetspek. Het werd een combinatie.

image003

Het draaien van de worst.

image004

Worst met zuurkool. Daar wordt een mens gelukkig van!

De worst was wat droog en er scheidde zich vrij veel vocht af in de worst. Qua kruiding was de worst wel fantastisch. Overigens ook nog een paar worstjes warm gerookt op kersenhout. Lekker!

Dag 2 – haasje leef je nog?

De foto’s van dag twee zijn voor de liefhebbers. Van een jagende collega kreeg ik voor een prikkie twee hazen, tijd om daar worst van te maken!

image005

De voor-foto.

image006

Alles erop en eraan… De buurvrouw stond raar te kijken toen ze op het balkon een sigaretje kwam roken!

image007

Gezellig!

Dag 3 – es ist mir wurst!

image008

Het grofgemalen varkensvet. Pure gezondheid!

image009

Bij deze worst had ik besloten om een klein gedeelte met voornamelijk vet wat vlees (waaronder de levers) in de keukenmachine te gooien om een smeuïge basis te maken.


image010

Hazengehakt.

image011

En het resultaat: de schapendarm bleek nogal kwetsbaar, dus ik heb er aardig wat van verprutst, zodat ik een deel af heb moeten vullen in varkensdarm. Daarnaast duurde het allemaal wat langer, waardoor de farce bij het draaien wat warmer was dan de bedoeling was.

De worstjes in de schapendarm knappen wat makkelijk in de pan (misschien door de hoge temperatuur). In tegenstelling tot de varkensworst is de vlees-/vetverhouding hier perfect gelukt. Lekker sappige worst met een mooie hazensmaak, terughoudend gekruid met jeneverbes, salie en nootmuskaat.

TwitterFacebookGoogle+EmailPinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *